Samenwerking met het ziekenhuis en de huisartsen

We hadden al een jarenlange samenwerking met de diverse oogartsen in Tilburg. Sinds 2010 zijn wij een intensievere samenwerking met de oogartsen aangegaan.
Een groot aantal oogheelkundige controles wordt nu door ons gedaan.

In 2013 hebben de oogartsen, huisartsen en de optometristen nieuwe afspraken gemaakt om de oogheelkundige zorg in de regio te verbeteren. De grootste reden voor deze samenwerking is dat de oogartsen de vraag naar oogzorg niet aankunnen. Per november 2013 heeft de oogheelkunde in Tilburg ook 2 nieuwe oogartsen in dienst genomen. 

 

De oogartsen willen een betere oogzorg voor de patiënten. Dit kan alleen als er buiten het ziekenhuis een beter verwijsbeleid is, zodat er meer tijd overblijft voor de oogzorg. De huisartsen en optometristen moeten een deel van de zorg overnemen. De oogartsen hebben hiervoor nieuwe afspraken gemaakt met de huisartsen en de optometristen. 

 

De nieuwe afspraken zorgen voor een reeks van veranderingen voor u als patiënt. Dit houdt voor u als patiënt in, dat u niet meer rechtstreeks een afspraak kunt maken met de oogarts. 

U zult voor een verwijzing naar een oogarts eerst langs uw huisarts moeten. Uw eigen huisarts kan er ook voor kiezen om u door te sturen naar een optometrist voor een aanvullend onderzoek. 

Het is dan een taak voor de optometrist om u te onderzoeken en evt. door te verwijzen. De optometrist voert dan vooronderzoek uit, dat anders in het ziekenhuis had plaatsgevonden. U kunt natuurlijk ook rechtstreeks terecht bij de optometrist als u oogklachten heeft. De toegankelijkheid van de oogzorg wordt hierdoor enorm vergroot. De oogartsen krijgen hierdoor minder onnodige patiënten en dus meer tijd om u te behandelen. De wachttijden bij de oogartsen en de zorgkosten kunnen hierdoor omlaag gaan. 

 

De belangrijkste veranderingen op een rijtje:

1)Het voordeel voor u als patiënt is, dat u dichter bij huis en sneller gezien kan worden door een optometrist. Als u dan toch onverwacht de zorg van de oogarts nodig heeft, worden de wachttijden bij de oogartsen korter en kunt u sneller behandeld worden. 

2)Dit houdt voor u als patiënt in, dat u niet meer rechtstreeks een afspraak kunt maken in het ziekenhuis. U kunt alleen nog maar via een verwijzing van een huisarts of optometrist bij een oogarts terecht. 

3)Als u al onder behandeling van de oogarts bent, blijft u onder behandeling van de oogarts.

4)Helaas worden niet alle kosten voor het onderzoek door een optometrist vergoed door de verzekeraars. De kosten zijn wel een stuk lager als in het ziekenhuis, maar niet alle onderzoeken worden vergoed door de zorgverzekeraars. U zult het onderzoek dus in een aantal gevallen zelf moeten betalen. De kosten voor dit onderzoek zijn 46 euro.

 

 

 
© 2019 Maya Pijpers Optiek Tilburg